Subjectaid.no bruker informasjonskapsler. Ved å klikke her godkjenner du informasjonskapsler og brukervilkår.

Kreftforeningen

Intervju med Ingvill Moe - Prosjektleder Kreftforeningens Vitensenter 

Kreftforeningens 3 undervisningsopplegg om levevaner og helse, rettet mot elever i 10. trinn og VG1. Fortell litt mer om oppleggene?

Kreftforeningen har flere ulike skoleopplegg for skoleklasser som vil besøke vårt interaktive opplevelsessenter i Oslo sentrum. Da vi måtte stenge Vitensenteret i fjor pga corona, var det naturlig å lage noen programmer som kunne brukes digitalt. En fordel er jo at da kan skoler rundt i hele landet også benytte seg av dette. Oppleggene passer best for 10. trinn og VG1 og dekker flere relevante mål i læreplanen.
 

Hvilken er beste måten for lærerne å bruke oppleggene?

Det beste vil være å se presentasjonsfilmen først. På ca 10 minutter får man innblikk i temaet, og forhåpentligvis blir elever og lærere nysgjerrige på å finne ut mer. Oppgavene er varierte både i innhold og omfang. Man kan derfor velge alt fra bare å bruke en skoletime på temaet, eller å gjøre det til et prosjekt som elevene skal jobbe med over tid.

Alle vet at røyking dreper, hva vet de unge om hvordan tobakk og nye nikotinprodukter påvirker miljøet? I programmene får elevene nye fakta om tobakk og miljø, og om sol og solarium. Vi knekker myter, og vi ser på markedsføringsmetoder som brukes for å selge oss alkohol, usunn mat, energidrikker og solarium. Hvilken påvirkning utsettes egentlig unge for, og hvilken betydning har egen adferd på helsa? Det vil de finne mer ut av ved å jobbe med oppgavene. Vi vil også være lydhøre for tilbakemeldinger fra lærere, om hvordan dette fungerer.
 

Hvorfor er dette viktig å snakke om i skolen i dag?

Med all påvirkning de unge utsettes for, har det aldri vært så viktig som nå at elevene rustes til å være kritiske forbrukere. Kanskje føler mange unge seg udødelige en periode. Men de skal i alle fall kunne gjøre gode, informerte valg, og ikke behøve å føle seg lurt, enten det er av tobakksindustrien eller andre.
Så mye som hvert tredje krefttilfelle har sammenheng med levevaner, så det er mye vi kan gjøre for minske risikoen. Får de unge med seg gode vaner nå, tar de gjerne disse med seg videre.

 

Fortell litt mer om Kreftforeningens Vitensenter og hvordan skoleklasser kan benytte senteret?

På hverdager kan ungdoms- og videregående skoler komme på besøk med elever. Vi har flere ulike opplegg for skoleklasser som vil besøke oss. Alle oppleggene involverer aktiv bruk av installasjoner og er helt gratis å benytte. Etter et år med bare digital aktivitet, gleder vi oss veldig til igjen å kunne ta imot både skoleklasser og andre fra august, så det er bare å booke tid på Kreftforeningens Vitensenter!


Prosjektleder Ingvill Moe (2).jpg

Ingvill Moe - Prosjektleder Kreftforeningens Vitensenter 

Tilbake til produktene