Unge Funksjonshemmede jobber for at alle unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom skal få like muligheter i samfunnet. I dette intervjuet forteller generalsekretær Ingvild Østli om organisasjonens arbeid og hvorfor Funkiskonvensjonen er viktig i skolen.
Hvem er Unge Funksjonshemmede, og hva jobber dere for?
Unge funksjonshemmede er en paraplyorganisasjon for 38 organisasjoner for ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom opptil 36 år. Til sammen har våre medlemsorganisasjoner over 25 000 medlemmer, og vi representerer et stort mangfold av unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.
Vi jobber på områdene utdanning, arbeidsliv, ungdomshelse, seksualitet og levekår, og vårt formål er å sikre deltakelse og full samfunnsmessig likestilling for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.
Hvordan håper dere at deres materiell skal bli brukt i skolen?
Vi håper vårt materiell kan gi barn og unge økt kunnskap om funksjonsnedsettelser, tilrettelegging og hvordan man kan bidra til en mer inkluderende skole.
Kan du fortelle litt om hvorfor dere tok frem Funkiskonvensjonen?
Funkiskonvensjonen skal sikre rettighetene til alle med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. Gjennom en forenklet kortversjon av alle artiklene kan barn og unge lære om egne rettigheter, men også være et nyttig verktøy for kompetanseheving og bevisstgjøring. I form av en plakat vil det være noe man kan gå forbi og se nøyere på, og man blir minnet på at funkiskonvensjonen, og rettighetene til funkiser, er viktige.
Hva håper dere at elevene sitter igjen med?
Vi håper først og fremst at elever får kjennskap til Funkiskonvensjonen, og hva de som bestemmer i landet må gjøre for å sikre at alle, også funkiser, får sine menneskerettigheter oppfylt.