Ecpat Norge

Seksuelle overgrep rammet dessverre et høyt antall barn og unge i Norge. Ifølge Folkehelserapporten oppgir 1 av 5 jenter og 1 av 14 gutter at de har opplevd overgrep i barne- og ungdomsalderen. Dette kan medføre alvorlige traumer som varer livet ut.

Hva gjør Ecpat?
ECPAT Norge er del av ECPAT International (EI), et globalt nettverk av frivillige organisasjoner som arbeider sammen for å avskaffe alle former for seksuell utnyttelse av barn. Dette inkluderer barn som blir seksuelt utnyttet i forbindelse med prostitusjon, menneskehandel, på nettet og i reiseliv og turisme.

ECPAT nettverket samarbeider med myndigheter, nasjonalt og internasjonalt politi, globale og regionale organisasjoner, frivillige organisasjoner, næringslivet, trosbaserte organisasjoner, religiøse ledere og akademia. Vi har en konsultativ status i FNs økonomiske og sosiale råd ECOSOC og er medlem av et bredt spekter av internasjonale partnerskap og allianser. Nettverket vokser stadig, og i dag er vi 122 medlemsorganisasjoner i 104 land.

Hvor vanlig er det med seksuelle overgrep? Finnes det nok med kunnskap blandt elever og lærere?
Seksuelle overgrep rammet dessverre et høyt antall barn og unge i Norge. Ifølge Folkehelserapporten oppgir 1 av 5 jenter og 1 av 14 gutter at de har opplevd overgrep i barne- og ungdomsalderen. Dette kan medføre alvorlige traumer som varer livet ut.

Ifølge en studie fra NOVA opplever minst to av ti barn og unge under 18 år uønsket seksuell kontakt på nett i løpet av et år. En nyrapport fra ECPAT om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på internett viste at alvorlige tilfeller av vold mot barn, avbildet i overgrepsmateriale og livestreaming, ser ut til å være begått mot veldig små barn. Det er også svært bekymringsverdig at overgriperne bruker barnas egne spillplattformer for å få tilgang til og utnytte ofrene. Dette inkluderer spillplattformer hvor målgruppen er de yngste brukere.

Selv om internett er en fantastisk kilde for informasjon og læring, så har det også en skyggeside. Daglig utsettes barn og unge for grov utnyttelse, digitale overgrep, grooming, og mobbing. Selvproduserte nakenbilder deles og kommer på avveie. Derfor er det viktig å tidlig lære en adferd som gjør at du stiller kritiske spørsmål og unngår å besøke enkelte steder på nettet.

Foreldre, lærere i barnehager og skoler bør ha mer kunnskap om hvordan de kan lære de yngste barna å være trygge når de er på nettet.

Hva synes dere er viktig å jobbe med i skolen når det kommer til å forebygge seksuelle overgrep av barn?Hvert barn har rett til informasjon, læring og sikkerhet i trafikken, men også i digitale miljøer. Her kan vi bygge på gode erfaringer fra Trygg Trafikk verden over. Når det gjelder trafikksikkerhet, er Norge ett av de beste landene i verden. De fleste foreldre og barn øver på skoleveien i god tid før skolestart. Mange foreldre kjøper også en telefon eller en telefonklokke for å gjøre veien enda tryggere. Barnas hverdag blir stadig mer digitalisert og det er viktig å lære barna å være trygge på nett tidlig i livet, på samme måte som de lærer å være trygge i trafikken.

Derfor lanserer vi en trafikklysmodell, som gjør det lett for barn å navigere trygt på de digitale veiene. Målet er å forbedre barns evne til å beskytte seg selv i farlige situasjoner, samt å lære dem hva som er riktig, hva som er galt, hva som bør unngås og hva som er akseptabelt.

Vårt nye skolemateriale er klart til skolestart høsten 2021.Det består av et trykket skolehefte med oppgaver og aktiviteter for barn i alderen 7-9 år, samt nettbaserte ressurser til foreldre og lærere. Dette internasjonale prosjektet, som er utviklet av ‘Protect Children’ i Finland og Google, involverer en rekke partnere i Norge og i andre land.

Ann-Kristin Vervik, generalsekretær Ecpat Norge