Sjøfartsdirektoratet

Å være på sjøen kan være helt fantastisk om man har litt kunnskap og kan passe på at alle er trygge. Om barn lærer om sjøvett, har det vist seg at de er svært flinke til å ta dette videre med resten av familien. Dette skaper gode holdninger og færre ulykker.

Hei Helga! Fortell mer om Sjøfartsdirektoratet og deres arbeid?
Sjøfartsdirektoratet jobber med sikkerhet knyttet til både næringsfartøy og fritidsfartøy. Dette gjøres eksempelvis gjennom regelverksutvikling og tilsyn/kontroll om bord på norske skip og utenlandske skip som anløper norske havner. En av oppgavene til Sjøfartsdirektoratet er å drive forebyggende og holdningsskapende arbeid for å redusere antall ulykker i fritidsbåtflåten. Vi driver blant annet en facebookside som heter” husk vest i båt”, vi snakker med fritidsbåtbrukere på fritidsbåtmesser og konferanser, annonserer i aviser og tidsskrift og deler ut midler til frivillige lag og organisasjoner som lærer opp barn og unge om sjøvett.

 

Dere har laget to hefter om sjøvett. Hvorfor er det så viktig for elevene og vite mere om det?
Norge er et lang med en lang kystlinje, og mange barn og unge er ofte ute i båt eller oppholder seg ved sjø eller vann. Da er det nyttig å vite litt om sjøens trafikkregler, hvordan en kler seg på sjøen, hva en trenger av utstyr, om sjøkart, fyr og lanterner, og ikke minst hva man skal gjøre dersom man kommer ut for en ulykke. Å være på sjøen kan være helt fantastisk om man har litt kunnskap og kan passe på at alle er trygge.  Om barn lærer om sjøvett, har det vist seg at de er svært flinke til å ta dette videre med resten av familien. Dette skaper gode holdninger og færre ulykker.

 

Hva er det beste med og være på sjøen syns du?
Jeg liker meg best på sjøen på fine varme sommerkvelder, med speilblank sjø. Gjerne i en snekke eller en liten motorbåt, og med fiskestanga klar.

Helga Maria Sund Kommunikasjonsrådgiver på Sjøfartsdirektoratet