Norges Sopp- og Nyttevekstforbund

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er en frivillig, ideell landsomfattende sammenslutning av foreninger med sopp- og
nyttevekstinteresserte medlemmer. 

Vårt formål er å bidra til å spre kunnskap om og økt bruk av sopp og nyttevekster, både som fritidsaktivitet, og vitenskapelig interesse innen mykologi og  bevaring av artsmangfoldet i naturen. 

"Å sanke fra naturen er å ta del i vår felles kulturarv og skape nærhet til naturen, historien og lokalmiljøet. Vi mener at dette er noe alle barn bør få muligheten til å oppleve."

Trykt materiell for bestilling
Kompletter med digitalt materiell
Alle digitale filer knyttet til materialer du bestiller sendes automatisk til din registrerte e-postadresse innen en uke etter at du har lagt inn bestillingen. Du kan også laste dem ned direkte her
Beskriv en sopp

Sopp er en egen verden med et eget fagspråk. Vil du lære litt av det?

Plantejakt med diplom

Plantejakt og identifisering av spiselige ville vekster

Lag mat med nyttevekster Oppskrifter

Gode oppskrifter fra skogens spiskammer

Lag mat med sopp oppskriftshefte

Dette trenger du når du skal plukke sopp. Du lærer også hvordan du renser sopp.

Trygge matsopper og farlige giftsopper

Soppskogen frister med sine matskatter, men den kan også være litt skremmende. Norges sopp- og nyttevekstforbund har som mål å hjelpe deg å bli trygg i soppskogen.

Nyttevekster for nybegynnere

Med dette heftet vil vi løfte fram ti ville matplanter som du finner over hele Norge. Vi håper du kan bli inspirert til å ta i bruk det gratis og velsmakende matforrådet som finnes rett utenfor dørstokken din.


Norges sopp- og nyttevekstforbund

Fire dager gjennom sesongen 2024 får du kunnskap og tips til hvordan du kan ta i bruk sopp og nyttevekster i undervisningen

Landsdekkende nettseminar for lærere og pedagoger

Norges sopp- og nyttevekstforbund er i gang med å øke sin satsning på skoler og barnehager. Vi har holdt kurs for elever og personalgrupper. Erfaringene viser at mange er nysjerrige på å bruke sopp og nyttevekster, også i en pedagogisk sammenheng.

Seminaret tar for seg trygg sanking og hva du bør tenke på før du introduserer temaet spiselig sopp og planter for barn og foreldre. Du skal få en grunnkompetanse til å bygge videre på. Underveis tar vi for oss litt historikk, hvordan vi sanker bærekraftig, og hvordan vi tar vare på og bruker sankeråvarene sammen med elevene. I tillegg ser vi på konkrete undervisningsopplegg som kan tilpasses ulike grupper og temaer.

3. september kl 14.30-16.00 kan du delta på det siste av årets fire nettforedrag.

Tema: Vinterforrådet. Vi ser vi på ulike måter å preservere sopp, bær og nyttevekster gjennom sesongen. Her blir det kanskje noen tips til årets julegaver også. Vi avslutter med å snakke om vintersanking.

Velkommen til et smakfullt og inspirerende seminar!

 

Tidligere foredrag:

2. april: Vårens første innhøstning – Introduksjon til sanking av ville vekster. Vi tar for oss noen av de tidligste artene, og særlig brennesle – en næringsrik kulturvekst med mange bruksområder.

23. april: Spiselig plantelære. Vi ser på plantenes oppbygning ved å spise oss gjennom løvetannen fra topp til bunn. I tillegg ser vi på noen enkle måter å tilberede og bruke et utvalg spiselige sommerblomster.

13. august: Soppens oppbygning og kjennetegn. En grunninnføring i hva sopp er. Hvordan lever den, hvordan blir vi kjent med den, og hvor farlig er egentlig giftig sopp?

Registrer her
Norges sopp- og nyttevekstforbund